ÇİM EKİMİ BAKIM VE SULAMA TEKNİKLERİ

Çim Ekimi Nasıl yapılır?
Toprak Hazırlama İşlemi
Hayvansal Gübre İle Kapama
Sulama Teknikleri
Çim ekimi oluşturulacak alanlarda baştan sona bir tahkikat gereklidir. Eğer daha önce hiç bu işi yapmadıysanız ve bir uzmanla çalışmıyorsanız sabırlı olun ve dikkatlice okuyun tüm adımları eksiksiz yerine getirin mükemmel sonuçlar almanız için bu adımlar gereklidir.
1. Adım
TOPRAK ANALİZİ
Toprak bir tohumun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerekli olan gıdaları barındırır. Toprağınız besin açısından zengin, geçirgen olmalıdır.
Toprak içerisinde çeşitli besinler bulundurur ve bir tohumun sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar toorağin mineral yönünden nekadar zengin olduğunu anlamak için rengine bakmanız yeterli olacaktır. Bir toprak nekadar siyaha yakınsa okadar verimli olacaktır.

Resimde gördüğümüz toprağa gönül rahatlığıyla Ekim yapılabilir.
Toprak sarı ve gri renklerdeyse bile sonuç alabilirsiniz. Ama çiminizin ömrü kısalacak ve bakımı zorlaşacaktır. İşini sağlam yapmayı sevenlerdenseniz önce toprağınızı zenginleştirmenizi tavsiye ederim. Bunu yapmanın çeşitli yolları var ama en kısa ve sağlıklı yöntem toprağı hayvansal gübre, organik gübre, doğal gübre, inek gübresi, koyun gübresi ile karıştırmak olacaktır. Toprağın üzerine gübreyi dökün ve iyice çapalayın miktar ilk 40 cm derinlikte %50 olursa mükemmel bir iş yapmış olursunuz.
Tabi geçirgenlikde çok önemlidir. Bunu Toprağın suyu tutma süresi olarak da adlandırabiliriz. İyi bir toprak 3 ila 4 gün içerisinde kurulmalıdır. Bu konuda emin olmak isterseniz topragınızı bir saksıya alın ortalama saksının altından su gelene kadar sulayın ve bekleyin en geç 4 içerisinde toprağın kurumuş yada hafif nemli olması gerekir. Bu süre uzuyorsa toprağa bir miktar mil kum karıştırmak gerekir.
2. Adım
TOPRAĞI ÇİM EKİMİNE HAZIRLAMA

İlk aşama toprağı havalandırmaktır. Toprağınızı çapa makinası yada belleme yöntemi ile 30/40cm derinliğinde çapalayın ve kesekleri kırın toprak çok nemli çamurlaşıyorsa yapılacak en iş bir iki gün beklemek olacaktır.

Sonrasında toprağınızı tırmıklayarak iri keseklerden taşlardan arındırın. Tabi tesviye aşaması en teknik işlerden biridir toprağınızı tırmıklarken oluşan ufak boşlukları doldurun düz bir alan istemiyorsanız bunu tepecikler yaparak doğal bir görünüm oluşturabilirsiniz ama asfalt çukurları gibi çukurlar kalmasın mutlaka heryer düz olmalı meyilli yapabilirsiniz ama çukur yapmayın. Bu sulama esnasında suyun çukurlara dolması ve o bölgelerde ufak adacıklar oluşması demektir. Buda çimde homojen bir büyüme sağlamaz bakımı zorlaştırır.

Evet artık çim tohumunu toprak ile buluşturma aşamasına geldik. Çim tohumu seçimini ÇİM TOHUMU ÇEŞİTLERİ alanımızdan yapabilirsiniz. Tohumu 1M² Alana 70 Gr düşecek şekilde ayarlamanız gerekir fazlasını atabilirsiniz ama eksiğini atmayın çiminiz seyrek ve zayıf görünsün istemeyiz.

Bu işlem nekadar iyi olursa çıkan çiminiz okadar iyi olacaktır.
3. Adım
GÜBRE İLE KAPATMA
Tohumu toprağa attık ve artık alana baktığımızda tohumu görebiliyoruz. Tohumun üzerini kapatmanız gerekir tohum büyüme aşamasında ışık görmemelidir. Karanlık ortamda büyümelidir. Bunun en yaygın tekniği inek gübresi yada koyun gübresi ile kapatmakdır. Tabi bu konuda bulunduğunuz bölge ve mevsim önemli eğer yaz mevsimi ve 30 derece sıcaklığın üzerinde bir zamandaysanız inek gübresi kullanın ve tohumun üzerini en fazla 1 cm kalınlığında gübre ile kapatın fazlası içeriğindeki asit nedeniyle tohuma zarar verir son bahar doneminde yada ilk baharda biraz daha kalın atabilirsiniz.

Gübre ile tohumu kapattıktan sonra yumak/silindir ile iyice sıkılaştırın. Düz bir görünüm sağlar kalan boşluklardan ışığın tohuma ulaşmasını engeller.
4. Adım
SULAMA OTOMATİK SULAMA

Çim alanlarda mutlaka otomatik sulama sistemini öneririz. Otomatik sulama sistemi suyu tanecikler halinde tepeden bırakarak toprağın derinlerine işlemesini sağlar. Tabi en büyük özellik otomatik olması belirli aralıklarla hiç aksatmadan sulama yaptığı için tohum düzenini sağlar ve aynı vakitleri bekler bir nevi antibiyotik gibi düşünebilir siniz aynı zaman aralığında su aldığından bitkileriniz sürekli sağlıklı ve canlı görünecektir. Çünkü düzenli beslenmiş olurlar.

Eğer hağla elle sulamakta ısrarcıysanız. Bu tavsiyeden de anlaşıldığı üzere düzendir. Bahçenizi düzenli sulayın ve yağmurlama tekniğini kullanın en kesin çözümü toprağı sürekli nemlendirmek olacaktır. Toprağınızı sürekli nemli tütün ve sonuçları bir iki hafta sonra gozlemleyeceksiniz.
Arkadaşlar unutmayın düzeni olan herşey sağlıklı ve enerji dolu olur. Tıpkı düzenli uyumak düzenli beslenmek gibi bitkilerde en nihayetinde canlıdır ve düzene ihtiyaç duyarlar. Genel olarak kavramamiz gereken şey bitkilerinizin düzeni nekadar düzenli olurlarsa okadar sağlıklı olurlar. Kendinize çok iyi bakın soru ve önerileriniz için bizimle gönül rahatlığıyla iletişime geçebilirsiniz. Uzman yardımı için lütfen ustalarımız bölümünden yararlanın. Geri bildiriminiz bizim için önemli lütfen yorum yaprak önerilerinizi bildirin.
İyi ayarlanmış sulama sistemim var neredeyse toprağı sürekli nemli tutabiliyorum. Lakin buna rağmen çimlerimde sararma var. ÇİM kökleriyle birlikte sararıyor sebebi ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür edrim. İşime yarayan çok şey oldu. Otomatik sulama sistemi var ve bağzı yerlerde çay tepsisi gibi adacıklar oluyor o bölgelerde şu fazla olduğundan hem çimin reng tonu tutmuyor hem de diğer taraflardan daha çabuk uzuyor. Sulama başlıklarını değiştirdik çözüm olmadı sorun neden kaynaklanabilir ?
Ankara çim ekimi ve Otomatik sulama sistemlerini Teknoloji ile buluşturan sincan peyzaja Peyzaj çalışmalarında büyük başarılar dilerim kalitenin ve profosyeneligin ön pilanda tutuldu tek yer.